Irinel Popescu împlinește astăzi 66 de ani, ocazie cu care CANCAN.RO, site-ul nr. 1 din România, îi urează un sincer “La mulți ani!”
Irinel Popescu s-a născut la data de 22 aprilie 1953, în Filiași). Este un medic excepțional, membru corespondent al Academiei Romane, Sectia de Stiinte Medicale – din noiembrie 2013.
Irinel Popescu a introdus transplantul de ficat ca metodă terapeutică în România, iar acesta a trecut de la etapa de pionierat la stadiul de procedeu de rutină, începind din aprilie 2000 (când a avut loc primul transplant hepatic cu supraviețuirea bolnavului). Partea cea mai dificilă a implementării programului a constituit-o reușita intervenției chirurgicale. La baza acesteia a stat atat stagiul de pregătire de 3 ani fără întrerupere în Statele Unite precum și formarea unei echipe de chirurgi, anesteziști-reanimatori, hepatologi, imunologi, microbiologi, etc. În prezent, în Institutul Clinic Fundeni se efectuează, practic, toate tipurile de transplant cunoscute in prezent (cu ficat de la donator cadavru, cu ficat de la donator viu, cu ficat redus, cu ficat împarțit, transplant domino);
• – Alte premiere naționale: a efectuat primul transplant combinat de ficat și pancreas, primul transplant combinat de ficat și insule pancreatice și primele transplante de celule stem pentru afecțiuni ale ficatului.
• – Alcatuirea legislației de transplant, pornind de la legea veche (Legea nr.2/1998) căreia i s-au adaugat o serie de modificări precum și directivele Consiliului European. Astfel în noua lege (Legea nr.95/2006) se reflectă experiența dobândită ca reprezentant al României în Consiliul Europei, începind cu anul 1999.
• – A organizat prelevări multiorgane la nivel național, a coordonat alocarea organelor, a stabilit parteneriate internaționale. Toate aceste eforturi s-au finalizat prin înființarea Agenției Naționale de Transplant în anul 2005, alegerea ca președinte al Consiliului Știintific al Agenției semnificând recunoașterea contribuției la înființarea unui program național de transplant de organe și tesuturi in Romania. Din anul 2006 acest program a fost acceptat si finanțat oficial de către Ministerul Sănătații – sursa Wikipedia.
Prof. Dr. Irinel Popescu, unul dintre cei mai renumiți medici din România, a povestit că începutul istoriei transplantului de ficat a fost unul greu.
„Începutul istoriei transplantului a fost dificil. Primul transplant, efectuat în 1997, nu s-a soldat cu un succes. Pacientul a decedat a doua zi. Faptul că la un moment am avut succes vine după o perioadă de multă pregătire și alte astfel de operații. Să nu uităm că transplantul de ficat este cel mai greu tip de transplant din lume și de aceea, și la nivel internațional, succesul a venit mult mai greu decât în celelalte tipuri de transplant”, ne-a spus Prof. Dr. Irinel Popescu.
Întrebat de ce transplantul hepatic este o operație spectaculoasă, Prof. Dr. Irinel Popescu a spus pentru DC News: „Pentru că o operație de transplant de ficat necesită o măiestrie chirurgicală deosebită și pentru că a extirpa un organ atât de voluminos și situat într-o regiune deloc ușor de abordat și a-l înlocui cu altul care să și înceapă să funcționeze sub ochii celor care asistă la operație… înseamnă ceva spectaculos”.
Profesorul Irinel Popescu a spus mereu că un chirurg simte prezenţa lui Dumnezeu în actul medical. „Am simțit prezența lui Dumnezeu de multe ori”, ne-a spus medicul.